NYHEDER

EL:CON er partner på ESCO-projekt

EL:CON er en del af det team, der skal energirenovere 17 kommunale bygninger for Aarhus Kommune. ESCO-projektet skal sikre en besparelse på ca. 2,4 mio. kWh årligt.

EL:CON_Klima og energi_energibesparelser

Grønne kompetencer

Energibesparende tiltag i kommunale bygninger finansieret af energibesparelser. Det er essensen af det ESCO-udbud, Aarhus Kommune netop har gennemført. EL:CON er en del af vinderteamet, som har entreprenørvirksomheden NCC i spidsen.

"Det århusianske ESCO-projektet har spændende perspektiver, som ligger godt i tråd med EL:CONs strategiske fokus på grønne kompetencer. At EL:CON er udvalgt som samarbejdspartner på projektet sikrer samtidig, at vi kan indsamle vigtige erfaringer på ESCO-området", siger Thomas Lyhne, projektchef hos EL:CON Gruppen.

Tiltag finansieres af energibesparelser

Energirenoveringerne i projektet er stort set omkostningsfrie for kommunen, idet de energibesparende tiltag skal finansieres af energibesparelserne. Den samlede besparelse estimeres på nuværende tidspunkt til at være ca. 2,4 mio. kWh pr. år over en 10-årig periode.

I det kommende år skal EL:CON i samarbejde med NCC og NRGi Rådgivning udføre omfattende analyser af bygningerne og udføre de energibesparende tiltag. Ud over besparelserne opnår Aarhus Kommune en række andre fordele i bygningerne, som er omfattet af projektet; herunder forbedret indeklima og mindre vedligehold.

Fakta om ESCO-projekt, Aarhus Kommune

 • Samlet areal: ca. 85.000
 • Samlet årlig energibesparelse: 2,4 mio. kWh
 • Samlet varighed: ca. 12 år, heraf en garanti-periode på 10 år
 • Samlet investering: ca. 20 mio. kr.

EL:CON opnår ISO 9001-certificering

Installatørvirksomheden EL:CON med hovedsæde i Århus har netop modtaget bevis på, at virksomheden er ISO 9001:2008-certificeret. Bag certificeringen ligger et kvalitetssystem, som sikrer kunderne samme kvalitet.

EL:CON_Finlandsgade

Kvalitetssystem for alle 8 selskaber

- Vi er stolte af, at vi har fået papir på vores kvalitet, udtaler adm. direktør i EL:CON Claus Søgaard Poulsen. Tilbage i 1993 blev virksomheden som den første elinstallatør i Danmark ISO-certificeret. Dengang dækkede certificeringen elektriske installationer og tele-data-installationer i to selskaber med omkring 60 ansatte.

Siden er EL:CON vokset betragteligt i størrelse og nye kompetencer er kommet til. EL:CONs nye kvalitetssystem, som netop er blevet ISO-certificeret, dækker nu alle otte selskaber under EL:CON Gruppen A/S på opgaver inden for elinstallation, køl, AIA og ABA.

Kunden i fokus

- Certificeringen af vores kvalitetssystem er et kvalitetsstempel, som kunderne kender og har tillid til. Et meget vigtigt mål med kvalitetsarbejdet er, at alle vores kunder skal modtage en høj og samtidig ensartet kvalitet ved alle opgaver, udtaler Claus Søgaard Poulsen. Hos EL:CON er kunden i fokus, og arbejdet med ISO 9001 er netop et arbejde med at afstemme i forhold til krav og forventninger fra kunderne.

Værdiskabende proces

Processen frem mod certificeringen har været omfattende og involveret store dele af organisationen i EL:CON. Internt i EL:CON har kvalitetschef Hanne Milling stået i spidsen for arbejdet.

- Processen har været værdiskabende for EL:CON. Vi har gennemgået og dokumenteret en række interne processer og efterprøvet dem i udførelsen. Det kommer både os selv og vores samarbejdspartnere til gavn, siger Hanne Milling.

Det stopper ikke her

ISO-certificeringen er kun begyndelsen på en løbende kvalitetsproces, hvor der konstant arbejdes med forbedringer.

- Det er vigtigt at give kunderne både en god ydelse og en god totaløkonomi. Det kan vi, når alle processer kører optimalt - og her fungerer ISO-systemet som et effektivt kvalitetsledelsesværktøj, forklarer Claus Søgaard Poulsen. EL:CONs certificering dækker i tre år. I den periode vil interne og eksterne audits sikre et fortsat fokus på ISO 9001:2008 kravene. De eksterne audits står Bureau Veritas for.

 

 

EL:CON sætter turbo på nyansættelser

Tilgang af flere større ordrer betyder markant stigning i antallet af ansatte hos EL:CONs 19 elafdelinger.

EL:CON_job_nyansættelser

Mere end 50 nyansatte montører

- Vinden blæser den rigtige vej i øjeblikket, udtaler adm. direktør for EL:CON Claus Søgaard Poulsen. Den landsdækkende elinstallatørvirksomhed EL:CON har på det seneste vundet flere større ordrer ved landsdækkende kunder, og som en direkte følge af ordretilgangen ansætter EL:CON i øjeblikket mere end 50 montører til opgaver over hele Danmark.

- Hos EL:CON er der positive vinde. Forstået sådan, at vi får ordrer ind i et tempo og i et omfang som er bedre end det budgetterede. Ordretilgangen ser jeg som et udtryk for, at vi har attraktive produkter og den tilgang til opgaverne, som kunderne efterspørger, siger Claus Søgaard Poulsen.

Nærmer sig niveuaet inden krisen

Når de nye ansættelser er på plads, beskæftiger EL:CON mere end 600 medarbejdere heraf omkring 70 lærlinge. Dermed nærmer niveauet sig igen det antal medarbejdere, som EL:CON havde inden krisen satte ind i begyndelsen af 2009.

Inden udgangen af 2011 forventer EL:CON at ansætte yderligere et større antal montører.

Fremgang med lokale forskelle

- Ordretilgangen hos EL:CON er i kontrast til markedsstatistikker, som forudsiger, at branchen vil opleve nulvækst for 2011 og 2012. Vi oplever fremgang, men der fortsat markante lokale forskelle. Blandt andet oplever vi stor aktivitet i Østjylland og i hovedstaden samt inden for energirenovering, solceller og varmepumper, udtaler Claus Søgaard Poulsen.

 

Optimer varmeværkets driftsforbrug og renoveringsplanlægning

Termografering af fjernvarmeledninger fra luften og totalløsninger med CO2 varmepumper skræddersyet til danske fjernvarmeforhold er nyheder som EL:CON, BL termografi, NRGi Rådgivning og Advansor i fællesskab viser frem på udstillingen i forbindelse med Dansk Fjernvarmes Landsmøde.

EL:CON_termografering_energioptimering

Fælles stand

"Det er første gang, at vi har en fælles stor stand på landsmødet, og det giver os mulighed for at møde folk på en mere uforpligtende måde. Vi har nogle nye produkter, som vi gerne vil vise frem og fortælle om, og det glæder vi os rigtig meget til", siger Jakob Møller Jakobsen, EL:CON Automation.

Spar på varmeværkets driftsforbrug med CO2 varmepumper

EL:CON tilbyder i samarbejde med NRGi Rådgivning totalløsninger med varmepumper fra Advansor. Varmepumperne er skræddersyet til danske fjernvarmeforhold og er baseret på det naturlige kølemiddel CO2. Anvendes grøn strøm i en varmepumpe opnås nogle af markedets laveste varmeproduktionspriser.

Konceptet for totalløsninger med CO2 varmepumper omfatter alt fra rådgivning, projektering af anlæg, idriftsættelse, indregulering af anlæg, styring, opfølgning på drift samt kontrol af ydelser og funktion.

Få overblik over hele fjernvarmenettets tilstand

Den anden nyhed på standen er termografering af fjernvarmeledninger fra luften. Gennem et stykke tid har EL:CON Termografering eksperimenteret med termografering af utilgængelige fjernvarmeledninger fra en helikopter, og nu er det nye tiltag parat til at blive præsenteret på Dansk Fjernvarmes Landsmøde.

Termografiundersøgelse af fjernvarmenettet fra luften giver hurtigt overblik, er med til at nedbringe antallet af akutte lækager og giver et optimalt beslutningsgrundlag for renoveringsplanlægning af nettet.

Se nyhederne på stand D på udstillingen i forbindelse med Dansk Fjernvarmes Landsmøde, der afholdes den 27. - 28. oktober 2011 i Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

 

  LÆS OM MERE EL:CONS KOMPETENCER

Udsigt til gratis el med solceller på taget

Karl og Britta Klemmensen har investeret 163.000 kroner i et 6 kW solcelleanlæg på 41 m2 til sommerhuset i Knebel. Anlægget er leveret af NRGi og monteret af EL:CON. Nu kan ægteparret se frem til gratis produceret el til sommerhuset om godt 10 år.

ELCON_Klima og energi_solceller_sommerhus

Informationsmøde med NRGi

EL:CON har på blot to dage monteret de 2x12 solpaneler på taget af Karl og Britta Klemmensens sommerhus i Knebel, som skal sikre dem uafhængighed af stigende elpriser.

- Vi blev overbevist om, at det netop var denne løsning, vi ville have til vores sommerhus, efter vi blev præsenteret for solceller på et informationsmøde afholdt af NRGi i forsommeren. For os var det helt afgørende, at vi følte tryghed i forhold til både leverandør og installatør, når vi skulle ud i sådan en stor investering, siger Karl Klemmensen.

Solpaneler mod syd

Solpanelerne er fordelt på to tage, der vender ret mod syd. Dertil kommer to vekselrettere (invertere) på hver 3kW, der omsætter den producerede jævnstrøm fra solpanelerne til vekselstrøm, som enten bruges direkte til at dække sommerhusets forbrug her-og-nu eller sendes ud på nettet.

Valgte på baggrund af troværdig rådgivning

Når der i vinter-halvåret produceres mindre el, end der forbruges, hentes el tilbage fra nettet svarende til den opsparede el.

- Vi har gået og snakket om et solcelleanlæg til vores sommerhus, fordi vi har en høj elregning på grund af den installerede swimmingpool med spa. Vi snakkede med flere leverandører, men besluttede os på NRGi's informationsmøde, hvor vi fik en rigtig god rådgivning, fortæller Britta Klemmensen.

Solcelleanlægget er leveret som en færdigpakke. Alt er monteret og sat i gang af NRGi's Installationsdivision EL:CON, og ægteparret har fået vejledning i brug og hjælp til ansøgning hos myndigheder.

Anlæg nummer to

Nu overvejer Karl og Britta Klemmensen at investere i et anlæg mere til deres private hus i Søften ved Århus.

- Den løsning som Karl og Britta Klemmensen har valgt er sorte design-paneler fra mærkevareleverandøren Schüco i Tyskland, leveret af grossisten Solar. Med i pakken følger teglbeslag, der fæstnes på lægterne og skinner der holder selve solpanelerne på plads, fortæller projektleder Brian Borch Bryrup fra EL:CON.

Det tager kun EL:CONs montører et par dage at montere hele løsningen med forbindelse til elnettet.

Monterer i gennemsnit to solcelleanlæg i ugen

Det går stærkt med solcellerne lige nu, og EL:CON monterer i gennemsnit to anlæg i ugen. Det har de faktisk gjort siden de første informationsmøder tilbage i juni måned.

- Familien Klemmensen har fortalt mig, at de valgte os til at udføre opgaven med at montere solcelleanlægget, fordi de vidste, at vi havde erfaring med solceller. De følte sig mest trygge ved at bruge et anerkendt installationsfirma til opgaven. Det er utrolig vigtigt at få leveret en kvalitetsløsning, der giver tryghed omkring den langvarige investering, forklarer Brian Borch Bryrup.

 

Genbrug af kulde sparer energi

EL:CON har udviklet og installeret et system, som genbruger kulden fra opvarmning af badevand til aircondition. Systemet har forbedret indeklimaet hos Holstebro Badeland markant og sparer på samme tid energi.

EL:CON_Indeklima_genbug af kulde

Overophedet administration

Første salen over Holstebro Badeland huser badelandets egen administration, styrketræningslokale og Holstebro Turistbureau. Med temperaturer på 33-34 grader svedte kontorfolk og motionister mere tran end godt er i lokalerne - varmen fra badelandet steg op og resulterede i varmt og ubehageligt indeklima.

Hos Holstebro Badeland var man indstillet på, at opsætning af et traditionelt køleanlæg var en nødvendighed for at forbedre indeklimaet. Arbejdet med at indhente tilbud var i fuld gang, da badelandet via en samarbejdspartner blev sat i forbindelse med EL:CONs indeklima-folk.

Unikt system til opsamling af kulde

EL:CON har nu udviklet og installeret et system, som ved hjælp af ventiler og pumper opsamler den kulde, som varmepumpen genererer i forbindelse med opvarmning af badevandet. Kulden genbruger Holstebro Badeland i aircondition-anlægget, som EL:CON har installeret i kontor- og motionslokalerne over badelandet.

Udbytte af investeringen

Holstebro Badeland har med EL:CONs hjælp opnået nærmest gratis komfort i form af lavere temperaturer på kontorer og i træningslokale. Når aircondition-anlægget kører på fuld styrke sparer Holstebro Badeland omkring 52 kW pr. time.

For yderligere information om genbrug af kulde til aircondition kontakt funktionschef Mike Boutrup: mibo@elcon-as.dk eller 4174 4114.

 

  LÆS MERE OM EL:CONS KOMPETENCER

Stor interesse for solceller på Fyn

EL:CON afholdt den 21/9 et yderst velbesøgt temamøde om solceller på Byggecentrum i Middelfart. Alle 100 pladser var optaget af spørgelystne deltagere.

EL:CON_Klima og energi_solceller_

Uafhængig af elpriser

- Solceller på taget kan blive en attraktiv investering, som sikrer folk uafhængighed af elpriserne. Det budskab er nu også spredt til nogle af de fynske strømforbrugere, siger koncernchef i EL:CON Lars Juul.

I samarbejde med energiselskabet NRGi åbnede EL:CON i juli op for salget af solceller via hjemmesiden solnrgi.dk. Der er i den forbindelse afholdt flere temamøder i Jylland, hvor interesserede kunne blive klogere på, hvordan solceller kan blive en god investering. Der er efterfølgende blevet indgået flere aftaler om montering af solcelleanlæg end forventet.

Muligheder for fradrag

Onsdag den 21/9 var turen kommet til Fyn. 100 interesserede var denne aften på plads til temamøde om solceller på Byggecentrum i Middelfart med den lokale EL:CON-elinstallatør som vært. Dermed var alle ledige pladser besat og flere interesserede endte på venteliste.

På temamødet havde deltagerne mulighed for at høre om fordelene ved solceller, og hvordan de virker. Der blev desuden sat fokus på de aktuelle fradragsregler på området, og det var muligt at stille spørgsmål til solcelleeksperterne.

Investering for dig og miljøet

- De fremmødte udviste interesse for både solceller og anden vedvarende energi som for eksempel varmepumper. Der var stor spørgelyst og det er positivt at opleve, at kunderne både interesserer sig for at gøre en forskel for miljøet, men også for den gode investering, siger Lars Juul.

Økonomien bag

EL:CON installerer i samarbejde med NRGi solceller i hele landet. Solcelleanlæggene bliver tilpasset til netop det energiforbrug, som huset kræver. Størrelsen på et solcelleanlæg til et gennemsnitligt forbrug på cirka 5.500 kWh om året vil fylde cirka 40 kvadratmeter og koste cirka 150.000 kroner. Investeringen er typisk tjent hjem efter 10-12 år. Inden længe får kunderne også mulighed for få finansieret solcelleanlægget via solide samarbejdspartnere til en attraktiv pris.

Find de seneste nyheder og opdateringer om solceller på www.solnrgi.dk

Solceller en god idé, fordi ...

 • Du øger husets værdi og giver bedre energimærkning
 • Du gør dig uafhængig af elprisen
 • Investeringen er tjent hjem efter 10-12 år
 • Arbejdslønnen til montering af solceller er fradragsberettiget
 • De er stort set vedligeholdelsesfri
 • De har en levetid på 35-40 år
 • De er med til at nedsætte CO2-udledningen

 

EL:CON indgår kontrakt på Navitas Park

EL:CON har med Pihl A/S indgået en større kontrakt om elentreprisen på byggeriet af Navitas Park på Århus' nye havnefront.

EL:CON_elinstallation_Navitas Park

Del af den nye havnefront

Tilbage i foråret 2010 afleverede fem hold af ingeniører, arkitekter og entreprenører deres forslag til, hvordan Navitas Park på havnen i Århus skal se ud. EL:CON var fra starten var en del af holdet, som står bag vinderprojektet. Derfor har EL:CON netop underskrevet kontrakt med Pihl A/S om elentreprisen på byggeriet.

Navitas Park skal stå færdigt i 2014 og de godt 35.000 kvadratmeter kommer til at huse mere end 2.300 studerende, undervisere, forskere og iværksættere med tilknytning til institutionerne Ingeniørhøjskolen, Maskinmesterskolen og INCUBA Science Park.

Betydningsfuld ordre

"Der er tale om en stor enkeltstående ordre, som er af væsentlig betydning for EL:CON", siger administrerende direktør Claus Søgaard Poulsen. EL:CONs arbejde på byggeriet starter den 1. marts 2012 og de sidste arbejder skal være udført inden udgangen af 2013. Det bliver EL:CONs århusianske afdeling, som skal udføre arbejdet, som omfatter stærk- og svagstrømsinstallationer samt sikring.

Kontakt regionschef Per Nørgaard, pn@elcon-as.dk for yderligere informationer om elentreprisen på Navitas-byggeriet.

Mere lys med mindre strøm

DTC Transportcentret i Vejle har netop afsluttet et projekt om energioptimering, der resulterede i energibesparelser på 190.000 kWh. Det svarer til en årlig besparelse på 58 procent. Det gavner både miljøet og DTC's økonomi.

ELCON_Infrastruktur_energibesparelser

DTC har i samarbejde med EL:CON sænket deres energiforbrug på udendørs belysning fra 1000 watt til 600 watt pr. lampe. Det kan mærkes, for DTC har mere end 70 lamper.

Ny type lampe

- Vi havde selv overvejet, hvordan vi kunne spare på vores strømforbrug, da vi blev kontaktet af EL:CON med en forespørgsel om at lave et tilbud til os omkring mulige energibesparelser. EL:CON kunne oplyse os om en ny type lamper på markedet, hvor vi faktisk fik et bedre lys samtidig med, at vi kunne spare penge, fortæller servicechef hos DTC, Ronald Knudsen.

Og besparelserne kan allerede mærkes nu. De nye moderne lamper giver faktisk mere lys end de gamle, men de bruger meget mindre strøm. Investeringen i de nye lamper kan derfor tjenes hjem på bare et år.

Endnu flere besparelser

Undervejs i samarbejdet mellem EL:CON og DTC dukkede der flere muligheder op for at spare på strømmen. Ved at skrue ned for lampernes spænding kunne DTC spare yderligere 27 % på energiforbruget.

- Vi lavede et forsøg, hvor vi skruede spændingen ned for nogle af vores lamper, mens andre beholdte den gamle spænding. Ved målinger fandt vi fandt ud af, at vi sagtens kunne spare en pæn portion energi den vej uden at forringe vores belysning, fortæller Ronald Knudsen.

EL:CON tog kontakt

DTC havde i første omgang ikke selv nået at rette henvendelse til en konsulent, der kunne rådgive om besparelsesmulighederne, men de er glade for, at EL:CON selv kontaktede dem:

- Samarbejdet med EL:CON forløb rigtig godt. Hos DTC er vi gode til noget, hos EL:CON er de gode til noget andet; for eksempel til at finde energibesparelser. Derfor er det en god idé at få en ekstern konsulent ind over, slutter Ronald Knudsen.

Gadelys-entreprise i hus

Esbjerg Kommune har efter en licitation valgt EL:CON El-anlæg A/S til at varetage kommunens gadebelysning fra 1. juni 2011 og 4 år frem.

EL:CON_Infrastruktur_Gadebelys

Udskiftning, eftersyn, fejludbedring og døgnservice

Esbjerg Kommune har 27.835 armaturer, der skal vedligeholdes. Opgaven består i gruppeudskiftning af lyskilder, eftersyn, afhjælpning af fejl og mangler samt et døgnberedskab, der kan tilkaldes, hvis der opstår større fejl eller uheld.

Entreprisen forventes at kunne beskæftige cirka 3-5 medarbejdere i kontraktperioden, og der er mulighed for forlængelse i yderligere 2 år, hvis begge parter ønsker det.

 91.000 armaturer

EL:CON El-anlæg A/S vedligeholder i forvejen gadelys for Århus, Horsens, Hedensted og Sønderborg Kommuner samt for Vejdirektoratet i Østjylland, og med armaturerne fra Esbjerg omfatter det i alt ca. 91.000 vejbelysningsarmaturer.

Yderligere info om opgaven hos Esbjerg Kommune.

Kontakt funktionschef Steen Pedersen, stp@elcon-as.dk for yderligere oplysninger.