Artikel

Overharmoniske strømme


Overharmoniske strømme er dårlig spændingskvalitet og kan give driftsstop. Læs mere her, og få konkrete løsninger til din industri.

Har I høje omkostninger til udskiftning af komponenter? Så er det værd at undersøge jeres spændingskvalitet.
Måling af overharmoniske strømme hos industrikunde

Hvad er overharmoniske strømme?

Overharmoniske strømme er en form for støj, der opstår i installationen af eksempelvis frekvensomformere og LED-belysning. Det vil sige dårlig spændingskvalitet. Disse strømme bliver også kaldt for harmoniske forvrængninger eller harmoniske overtoner. Begge opstår ved tilslutning af ikke-lineære belastninger til elnettet.

Du kan umiddelbart ikke se for høje harmoniske strømme i elnettet. Det er heller ikke sikkert, at den skaber synlige problemer i dagligdagen. Men harmoniske overstrømme skaber en forvrængning i det elektriske netværk. Og det får tilsluttet udstyr til at opføre sig uregelmæssigt.

Har din virksomhed for eksempel lagt mærke til, at lyset i lamperne er begyndt at blinke? At fejlstrømsrelæer udkobler, selvom de ikke har nogen fejl? Eller at elektronik brænder af uforklarlige årsager? Så er det formentlig fordi, der er overharmoniske strømme i din elinstallation.

Se produkt
Automationstekniker fra ELCON

Harmoniske forvrængninger kan påvirke din virksomhed

Ulempen ved overharmoniske strømme er, at deres forvrængninger kan ødelægge de elektroniske komponenter i din industri. Det betyder, at din virksomhed i værste fald oplever produktionsstop, hvilket kan skabe økonomiske konsekvenser.

Derudover kan de overharmoniske strømme medføre, at din virksomhed bruger mange penge på udskiftninger af diverse komponenter og udgifter til produktionsstop. Lige indtil du opdager, at problemet kunne være afledet af bedre spændingskvalitet. Tøv derfor ikke med at kontakte ELCONs Automationsafdeling, hvis du vil beskytte dine elektroniske komponenter.

Konkrete løsninger til industrien

Med udgangspunkt i vores landsdækkende afdelinger for Automation og Industriteknik samt vores mange lokale serviceafdelinger tilbyder vi en række konkrete løsninger til industrivirksomheder:

Du kan se vores samlede industrikoncept i en online iPaperudgave - klik på folderen nedenfor.

Logger til måling af spændingskvalitet

Vi er din ekspert i at løse harmoniske forstyrrelser

Hos ELCON er vi eksperter i elteknik. Derfor har vi også kompetencerne til, hvordan virksomheder som din kan slippe for høje harmoniske strømme. Hvis du vil undgå, at produktionen holder stille på grund af disse strømme, er du derfor kommet til det rette sted.

Først udfører vi en måling over en periode for spændingskvaliteten. Resultaterne bliver formidlet i en rapport om, hvordan støj belaster installationen. Rapporten får du naturligvis tilsendt. I rapporten kommer vi også med forslag på, hvordan din virksomhed kan minimere støjen. Fordelene er blandt andet:

  • Minimerer nedbrud og dermed færre produktionsstop
  • Højere driftssikkerhed og større kapacitet på anlæg
  • Længere levetid på komponenter
  • Færre unødvendige investeringer i nyt udstyr
  • Ren strøm af høj kvalitet og lavere elregninger

Ofte stillede spørgsmål om overharmoniske strømme

Logger der bruges til måling af overharmoniske strømme

Kontakt os

Ønsker du rådgivning eller et uforpligtende tilbud på en måling?

Skal vi kontakte dig?

Send os en besked, så vender vi tilbage til dig.

Når du kontakter ELCON A/S, behandler vi dine personoplysninger i overensstemmelse med vores persondatapolitik.