Forebyg skader med transientbeskyttelse

Undgå unødige driftsstop ved lynnedslag

Sikre driften og undgå produktionsstop

Hvis uheldet er ude og lynet slår ned, kan det for virksomheder have ubehagelige og dyre konsekvenser i form af brandskade, elektronikskade og driftsstop. I landbruget er elektronik også en uundværlig del af den daglige drift, og her risikerer overspændingsskader at skabe alvorlige produktionsstop. 

Mange tror fejlagtigt, at skader kun opstår, hvis lynet slår direkte ned i bygningen. I virkeligheden opstår langt størstedelen af skaderne ved, at et lyn slår ned i nærområdet. Herfra transporteres lynet gennem kablerne i jorden og ind i bygningen, hvor de vandrer til eltavlen og skaber en overspænding, som kan ødelægge alle de apparater, der er tilsluttet strømstikket.

Heldigvis kan du forebygge skader og driftsstop forårsaget af lynnedslag med transientbeskyttelse.   

Sådan sikrer du driften

Med transientbeskyttelse sikrer du driften ved lynnedslag og nedsætter risikoen for unødige driftsstop og alvorlige skader ligesom risikoen for brand bliver kraftigt reduceret.

Transientbeskyttelse er lavet for at beskytte elektriske systemer, anlæg og apparater mod transiente overspændinger, hvilket vil sige en kortvarig elektrisk stigning i en elinstallation som kan opstå for eksempel i forbindelse med arbejde på elnettet, men oftest opstår ved lynnedslag. Transientbeskyttelsen gør, at overspændingen ledes direkte til jorden og uden om det udstyr, der skal beskyttes, for eksempel: Maskiner, tavler, komponenter og IT-udstyr.

Undgå overspændinger, vi står klar med hjælp

Vidste du ...

... at den hyppigste årsag til transiente overspændinger i Danmark er lynnedslag? Og at der i 2019 blev registreret over 12.000 lynnedslag i Danmark? 

 

Lever jeres installationer op til lovkravene?

I 2019 kom der nye krav til transientbeskyttelse, som betyder, at langt de fleste nye installationer skal være beskyttet mod transiente overspændinger eller lynnedslag. 

Selv om I måske allerede er forsikret mod lynnedslag, vil der stadig være selvrisiko og ofte mindre værdisættelse af apparaterne at tage højde for - og ikke mindst risikoen for driftsstop. Derfor giver det god værdi for alle virksomheder at få opgraderet eksisterende eltavler fra før 2019 med transientbeskyttelse.

Er du i tvivl om jeres installationer lever op til kravene, mangler du transientbeskyttelse eller har du behov for udskiftning af eltavler? Vi kommer gerne forbi til en uforpligtende snak.

  RING TIL OS

  

FORBERED DIG PÅ DISSE 6 TING OG UNDGÅ UBEHAGELIGE OVERRASKELSER

1. Få foretaget et eltjek

For det første er det vigtigt at sikre sig, at tilstanden på ens eltavle er tidssvarende. Det er nemlig eltavlen, der tager sig af alle fejlstrømme og overspændinger, der opstår ved lynnedslag. Ved et eltjek gennemgår en elinstallatør tilstanden på boligens elinstallationer for at sikre, at alt er lovligt og velfungerende.

2. Undersøg om du har et HFI- eller et HPFI-relæ

Der findes to typer af eltavler. Det gammeldags HFI-relæ og det mere moderne og tidssvarende HPFI-relæ. Har din husstand eller virksomhed kun et HFI-relæ – som tilfældet er for 25 procent af de danske bygninger – er risikoen for overspænding betydelig større.

3. Investér i transientbeskyttelse

I dag findes der flere effektive løsninger, der kan forebygge overspændinger og derved sikre både hus- og virksomhedsejeren. Størstedelen af skader kan nemlig forebygges ved at montere transientbeskyttelse i eltavlen, så overspændingen fra tordenvejr og lynnedslag i stedet absorberes og ledes ned i jorden.

4. Hold sikker afstand og sluk for alle elapparater

Undgå direkte kontakt med elektrisk ledende ting og apparater, der er forbundet til elnettet. Samtidig er det en god idé at koble al udstyr fra. Det er vigtigt at trække stikket ud til TV, computere, opladere osv., så du undgår skader på produkterne og i værste fald brand. Tag ikke kar- eller brusebad, da du kan risikere at røre ved metaldele, som kan lede en overspænding fra et lynnedslag. Luk vinduer og døre og bliv indenfor.

5. Hvis lynet har slået ned i dit hus

Står du med beskadiget indbo eller skader på for eksempel dine elinstallationer, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab, som kan sende en elektriker til at udbedre og vurdere skaderne.

6. Gå en runde efter tordenvejret er ophørt

Når tordenvejret er stilnet af, er det en god idé at gå en runde og sikre sig, at alt fungerer, som det skal. Det gælder lige fra TV til eltavle, fryser og tyverialarm.

Vi kan montere transientbeskyttelse direkte i eltavlen

Skal vi kontakte dig?

Ønsker du et gratis og uforpligtende tilbud på transientbeskyttelse? Udfyld nedenstående formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt. 

Udfyld en af nedenstående muligheder

Jeg bekræfter, at jeg er blevet oplyst om EL:CON A/S' behandling af mine personoplysninger, jf. nærmere retningslinjer for behandling af personoplysninger