Grønt og energioptimeret domicil hos

HP Byg

Grønne tanker hos HP Byg

Solceller, jordvarmeanlæg og varmepumpe spiller sammen i et grønt og gennemtænkt CTS-anlæg hos HP Byg, der kan bryste sig af at have en både energivenlig og intelligent bygning.

Samspil mellem alle enheder

Solceller på taget, jordvarmeanlæg i jorden og luft-til-vand varmepumpe installeret i hovedbygningen. Der var allerede tænkt over de grønne energiformer hos HP Byg, da EL:CON Bygningsautomatik begyndte et projekt med at installere nye CTS-anlæg i HP Bygs hovedbygning og nye tilbygning.

Selvom energiformerne var på plads, manglede HP Byg et funktionelt system, der kunne sætte enhederne i samspil med hinanden og sørge for effektdokumentation og intelligent energistyring. ”Vi havde brug for en stærk CTS-leverandør, der kunne være med til både at sikre det gode indeklima samt en optimal udnyttelse af de bæredygtige energikilder på tværs af tilbygningen og den eksisterende bygning”, fortæller adm. direktør i HP Byg Henrik Petersen.

Fremtidens energioptimerede forbrug

I samarbejde med HP Bygs projektledere og øvrige entreprenører gennemtænkte EL:CON et CTS-system, der kan udnytte HP Bygs grønne energiformer i et energioptimeret og intelligent byggeri.

Grundideen er, at den overskydende strøm fra solcellerne sendes til jordvarmeanlægget eller varmepumpen, som omdanner strømmen til varme. Herefter sendes varmen til varmtvandsbeholdere, der opbevarer det varme vand, indtil der er brug for det i bygningens vandhaner og radiatorer. I fremtiden vil HP Byg dermed potentielt kunne spare udgiften til fjernvarme og i stedet udnytte solcellernes fulde energipotentiale. Halvdelen af HP Bygs solceller er desuden udstyret med køl. Jo koldere solcellen kan holdes på en varm sommerdag, des mere yder den nemlig.

”HP Byg skal gerne have det optimale udbytte af sine grønne energiformer, og ved at køle halvdelen af solcellerne med jordvarme, kan vi undersøge, om det øger deres energiproduktion”, forklarer Niels Lynnerup Buus, funktionsleder for CTS i EL:CON.

Real-life-data optimerer systemet

Det fulde potentiale kendes endnu ikke og viser sig først efter et års tid, når HP Byg har indsamlet data til at analysere energiforbruget for alle fire årstider.

”Der er altid en opstartsfase, hvor vi skal finde ud af, hvad der fungerer bedst baseret på ”real-life-data”, og hvornår det for eksempel giver mening at bruge jordvarmeanlægget frem for varmepumpen”, fortæller Niels.

En intelligent bygning

Et intelligent byggeri med omtanke

EL:CONs ekspertise inden for intelligente bygninger har været med til at sikre HP Byg et intelligent domicil, hvor der er tænkt over de grønne energiformers energiudbytte, og hvordan energien kan udnyttes fuldt ud i hele bygningen – fra lys i lamperne til et lunt indeklima.

”Selvom vi ikke kender det fulde potentiale endnu, så kan vores løsninger være med til at give HP Byg et grønnere energiregnskab og et lavere CO2-aftryk i fremtiden – så vi mener det, når vi taler om at gøre bygninger intelligente”, udtaler Thomas Tørngren Nejsum, funktionschef for CTS i EL:CON.

Kontakt os

Lad os tage en snak om hvordan vi bedst kan hjælpe din virksomhed.