Artikel

De 3 hurtigste genveje til effektiv energi­optimering


Sådan opnår du energibesparelser med stor og hurtig effekt på elregningen for effektivt energioptimering af bygningsdrift i 2023

Introduktion

Der er ingen tvivl om, at mange med ansvar for bygningsdrift er pressede af de høje energipriser for tiden.

Men hvordan holder man budgettet uden at gå på kompromis med komfort og indeklima? 

Hos ELCON mener vi, at intelligent bygningsautomatik er svaret, men vi ved også, at mange lige nu har brug for de løsninger, der giver resultater med det samme.

Derfor vil vi i denne artikel se nærmere på, hvilke løsninger du kan ty til for at opnå energioptimeringer, der giver besparelser lige nu og her.

Vi skal se på tre af de helt store energislugere:

  1. lys

  2. varme

  3. ventilation

Vi håber, at du kan bruge vores tips til at skrue ned for energiforbruget i din bygning uden at skulle gå på kompromis med komfort og indeklima.

God fornøjelse.

Installation af digitale termostater kan være svaret for mange. Det er en mindre operation, som faktisk kan gøre en kæmpe forskel.
Kontorbygning set udefra med lyset tændt på kontorerne

Energisluger nr. 1: Lys

Lyser du mørket op uden grund?

Vi ved nok alle sammen efterhånden, at vi skal slukke for lyset, men derfor er der altså stadig meget at vinde for mange med ansvar for bygningsdrift.

Det første trin, når du skal energioptimere din belysning, er at se på dine lyskilder. Er alle dine lyskilder ikke allerede skiftet til LED-typer, så er det på tide at få det gjort.

LED-lyskilder bruger ofte mere end 75% mindre strøm end glødepærer eller andre forældede typer.

Herefter er det naturlige næste skridt at installere PIR-sensorer, der kan opfange aktivitet i din bygning, så lyset tændes og slukkes automatisk - baseret på den aktuelle aktivitet.

I dag er PIR-sensorer blevet så gode, at ingen skal vifte med armene for at holde lyset tændt.

Faktisk kan systemet ovenikøbet sættes op i zoner, så nabozonen også automatisk tændes og ingen skal have en fornemmelse af være omgivet af mørke.

Sådan sikrer du, at komfort og energioptimering går hånd i hånd - og selvom det kan virke som en lille ændring, så kan du opnå væsentlige besparelser med LED-lamper og intelligent lysstyring.

SF_aarhus

Vil du se, hvordan 3F Aarhus energioptimerede ved at montere LED-lamper?

Vi har hjulpet 3F Aarhus med at spare 24.985 kWh om året. Vil du se hvordan?

Hånd justerer på digital termostat

Energisluger nr. 2: Varme

Fyrer du for spurvene?

Den klassiske termostat er rigtig god til at holde den temperatur, som den bliver indstillet til. Udover det er den desværre ikke særlig intelligent.

Er der ikke blevet slukket for termostaten, så varmer den bare derudaf i tomme rum og natten over, hvor hele bygningen måske står tom.

Det kan selvfølgelig undgås ved manuelt at slukke, når sidste mand går hjem. Men så er det til gengæld ikke særligt rart at møde ind til en iskold bygning. Det er heller ikke nødvendigvis den mest energieffektive løsning med så store udsving i temperatur. 

Installation af digitale termostater kan være svaret for mange. Det er en mindre operation, som faktisk kan gøre en kæmpe forskel.

At kunne lade temperaturen falde, når der ikke er behov for varme, kan føre til væsentlige besparelser på helt op til 25%. 

Har du allerede et CTS-anlæg, eller beslutter du senere at få installeret et, så kan varmen selvfølgelig kobles op hertil.

Og så er det muligt med yderligere optimeringer igennem en intelligent opsætning, hvor eksempelvis varmen slukker, når vinduerne åbnes eller ventilationen køler.

Et sådant system kræver et CTS-anlæg, som du kan læse mere om her.   

Ventilation i loftet på kontorbygning

Energisluger nr. 3: Ventilation

Flytter du luft uden grund?

Mange bygninger har et alt for højt energiforbrug på grund af et ventilationssystem, der simpelthen ikke kan reguleres efter behov.

Det er med andre ord enten tændt eller slukket.

Og det betyder i mange tilfælde, at det kører i døgndrift med alle de ulemper, det har.

Mangel på regulering og smart opsætning betyder også, at mange kommer til at have både kold og varm luft kørende på én gang.

Og det kan altså ses på elregningen og varmeregningen.

Hos ELCON starter vi altid med at vurdere den motor, som sidder i dit ventilationsanlæg.

Har du en remtrukket motor, kan du ofte halvere dit energiforbrug ved simpelthen at skifte til en nyere, mere energirigtig motor, som kan flytte samme mængde luft for den halve energi.

Når vi har sikret, at din motor er af den rette type, er næste trin at installere hastighedsregulering, så du får mulighed for at regulere i forhold til de aktuelle behov i din bygning. Det kan både være ved at måle på luftkvaliteten og temperaturen.

Får du styr på disse to ting, så kan du se frem til en væsentlig besparelse og et bedre indeklima.

Viser Alle

Læs også

(6)

Top Sis

Effektiv energioptimering hos SIS functional furniture

Hos SIS functional furniture i Middelfart har ELCON gennemført en række energioptimerende tiltag med store besparelser til følge - uden at det har påvirket virksomhedens likviditet.

Læsetid

22.04.2022

hp byg

Grønt og energioptimeret domicil hos HP Byg

Solceller, jordvarmeanlæg og varmepumpe spiller sammen i et grønt og gennemtænkt CTS-anlæg hos HP Byg, der kan bryste sig af at have en både energivenlig og intelligent bygning.

Læsetid

22.04.2022

dansk metal

CTS-anlæg i særklasse hos Dansk Metal

Samarbejdet mellem ELCON og Dansk Metal har resulteret i et CTS-anlæg hos Dansk Metals hovedkontor. Alt fra solgardiner til ventilation styres over CTS-anlægget, som løbende optimeres og udbygges.

Læsetid

22.04.2022

Hotel Zoku

Intelligente værelser hos Hotel Zoku

ELCON har sørget for at gæsterne hos Hotel Zoku i København kan møde ind til intelligente værelser, hvor temperatur og luftkvalitet er i top, og kan styres direkte fra værelsets eget betjeningsdisplay

Læsetid

22.04.2022

Ejner Hessel

Elteknologi i multifunktionelt samspil ved Ejner Hessel

ELCON er i forlængelse af flere vellykkede samarbejder med Ejner Hessel blevet tildelt teknikentreprisen i det nye Mercedes-Benz bilhus i Tilst.

Læsetid

22.04.2022

DSC 2977

Intelligente bygninger hos VIA University College

Med fokus på energi­effektivi­seringer og fleksibelt energiforbrug er ELCON med til sænke CO2-udledningen og skrue op for ansvarlig drift hos VIA University College.

Læsetid

22.11.2022